luni, 27 august 2012

Sfantul Fanurie



Azi in praznuim pe Sfantul Fanurie. Un articol frumos despre sfant gasiti aici.
Despre singura manastire din Romania cu hramul Sf. Fanurie cititi aici
Sfinte Mucenice Fanurie, fii povatuitorul si indrumatorul nostru pe cararile cele necunoscute ale vietii, pentru ca urmand pilda credintei si a dragostei tale fata de Hristos, sa ne invrednicim de darurile tale, pentru iubirea de oameni si binecuvantarea Marelui nostru Dumnezeu; si trecand dintru aceasta viata pamanteasca, sa ne bucuram, laolalta cu tine si cu toti cei bineplacuti din veac ai Domnlui, de imparatia cea nesfarsita a cerurilor si de partea celor drepti, ca impreuna cu toti si inconjurati de cerestii ingeri, sa aducem slava, cinste si inchinaciune lui Dumnezeu Celui slavit in Treime, in vecii vecilor. Amin!
(Acatistul Sf. Fanurie)

miercuri, 8 august 2012

Părintele Cleopa, despre exemplul lui Alexandru Macedon.

 Alexandru Macedon, care a cucerit atâtea ţări, atunci când a văzut că moare, a zis: „Să-mi faceţi mormântul din piatră, sicriul din marmură şi să-mi scoateţi mâinile mele afară goale”. Acesta a fost testamentul lui Alexandru cel Mare. Şi a mai adăugat acesta: „Cine va pune ceva în mâna mea să fie pedepsit cu moartea”. Doar cu mâinile goale şi „vreau să arăt la toată lumea că, eu, Alexandru cel Mare, Macedon, care am cucerit toată lumea, mă duc în mormânt cu mâinile goale. Nu pot lua nimic cu mine”. Nimeni nu poate lua ceva cu el atunci când moare. Ştii ce poate lua cu el? Poate lua cu el doar faptele bune. Faptele bune pot răscumpăra sufletul, pentru că pentru sufletul omului nu s-a jertfit un prooroc, sau un Apostol, sau altcineva, ci Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. „Ce va da omul în schimb pentru sufletul său?”. Măcar de ar câştiga toată lumea, totuşi nu poate cumpăra sufletul. Sufletul este mai spump decât toate. Pentru că poate spune Dumnezeu: „Sufletul este chipul şi asemănarea Mea”. Deci, de sufletele noastre să avem grijă şi în toată clipa să fim în rugăciune. Să mergem întotdeauna la o spovedanie curată, să mergem la biserică, să dorim sfinţenia, curăţenia, postul, milostenia, să facem fapte bune tot timpul. Pentru că în ce ne găseşte moartea, în aceea ne şi judecă.
(Transcriere şi adaptare: diac. Marian Pătraşcu)

www.doxologia.ro

Iasii in luna august

Asa se vede Catedrala Mitropolitana de la etajul 13.

 O vizita scurta la Palas.


 Mitropolia pe inserate.

 Opera Romana din Iasi proaspat renovata.

 O biserica foarte draga inimii mele: Sf. Nectarie.


Piata Unirii vazuta de sus, frumoasa, linistita, porumbei, ciini plictisiti si destul de putina lume.


Cine cunoaste zona, se descurca.

Poezii de Rabindranath Tagore

Partea mea din ce e mai bun pe această lume
 îmi va veni din mâinile tale:
 iată făgăduiala ta.
De aceea străluceşte lumina ta în lacrimile mele.
Mă tem să mă las călăuzit de alţii, ca să nu mă depărtez de tine,
care aştepţi la o cotitură a drumului
să fii călăuza mea.
Merg cu îndârjire pe drumul meu,
până ce însăşi nebunia mea mi te va aduce la uşă.
Căci am făgăduiala ta
că partea mea din ce e mai bun pe această lume,
îmi va veni din mâinile tale.
Îngăduie: Să nu mă rog să fiu păzit de primejdii,
ci să le îndur fără teamă.
Să nu cerşesc alinarea durerii mele,
ci inima s-o birui.
Să nu caut tovarăşi pe câmpul de luptă al vieţii,
ci să mă încred în tăria mea.
Să nu mă rog înfiorat de teamă, să fiu mântuit,
ci să fiu răbdător în lupta pentru libertate.
Nu îngădui să fiu un mişel,
ce simte harul tău numai în noroc;
ci fă-mă să cunosc cârmuirea mâinii tale
în nenorocirea mea.
Litania inimii

Când sufletul îmi va fi greu şi uscat,
vino la mine cu un izvor de milostivire.

Când orice bucurie va fi secat din viaţa mea,
vino la mine cu o revărsare de cântec dulce.

Când furtuna grijilor şi a zgomotului lumii va fi gata să mă doboare,
vino la mine, Domnul tăcerii mele, cu pacea şi odihna Ta.

Când inima mea cerşetoare va zăcea înfrântă şi prizonieră,
vino la mine, Regele meu, cu slava maiestăţii Tale.

Când dorinţele îmi vor întuneca mintea cu iluzii şi lut,
Tu, Cel pururi sfânt şi pururi treaz, vino la mine
cu fulgerul şi tunetul luminii Tale.

marți, 7 august 2012

Zilele Sfintilor Nemteni

Ultimele trei zile au fost prilej de sarbatoare pentru fiecare dintre noi: praznuirea Sfantului Ioan Iacob Romanul, nascut in judetul nostru la Crainiceni (5 august), Schimbarea la fata a Domnului nostru Iisus Hristos pe muntele Tabor (6 august ), praznuirea Sfintei Teodora de la Sihla (7 august). Slujbe frumoase, manifestari religioase au marcat aceste zile.
Zilele Sfintilor Nemteni au fost sarbatorite la Manastirea Neamt si la celelalte asezaminte din zona .

Cateva fotografii frumoase si cuvinte de folos.


http://www.ziarullumina.ro/articole;2038;1;74254;0;Schiturile-si-manastirile-trebuie-sa-fie-locuri-unde-duhul-lumii-sa-nu-fie-prezent.html




IPS Teofan a adresat un cuvânt de invatatura credincioşilor , în care a vorbit despre viaţa Sfântului Ioan Iacob, model de trăire pentru fiecare dintre noi: „În slujba Utreniei săvârşită astăzi, s-a rostit rugăciunea: Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi, învăţându-ne a ne smeri şi a ierta, iar în altă parte a canonului s-a rostit rugăciunea: Sfinte Ioane, învaţă-ne pe noi a iubi şi a ne ruga. Aşadar, în această zi, sufletul omului cuprins de dorul lui Dumnezeu, recunoscându-şi neputinţa şi păcatele, se roagă celui prăznuit astăzi să-i dăruiască tocmai darurile pe care Sfântul Ioan Iacob le-a primit de la Dumnezeu, căci viaţa Sfântului prăznuit astăzi a fost dedicată în totalitate lui Dumnezeu, în străduinţa dobândirii smereniei, a iertării celorlalţi, a iubirii şi a rugăciunii. Dacă privim însă în sufletele noastre cu sinceritate, vom observa că tocmai aceste patru lucruri ne lipsesc şi de aceea se cuvine să-i cerem Sfântului Ioan, în această zi, Preacuratei Maicii Domnului, în toate zilele, şi sfinţilor lui Dumnezeu, în toate clipele vieţii noastre, ca prin rugăciunile lor să primim şi noi aceste virtuţi“.

luni, 6 august 2012

Inchinare la moastele Sf. Nectarie

Sambata 04.08.2012, la Biserica “Sfantul Ioan Iacob”, din Zona Industriala a municipiului Botosani, a fost adusa, spre inchinare,de la Biserica Spitalului Judetean din Suceava, racla cu o parte din sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nectarie de Eghina.
Racla cu sfintele moaste a fost adusa la Botosani  de preotul paroh Constantin Diaconasu, impreuna cu preotul Gabriel din Scotia.


Sfintele moaste vor ramine in Botosani pina marti 7 august 2012 si au fost aduse cu ocazia sarbatoririi Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, protectorul bisericii.