joi, 5 mai 2011

joi, 17 martie 2011

Un albatros de 60 de ani, pe nume Wisdom (Intelepciune), a supravietuit tsunami-ului


Mii de albatrosi si alte specii protejate au murit dupa ce tsunami-ul provocat de cutremurul din Japonia a atins si coasta de nord-vest a Hawaii. Printre pasarile care au supravietuit se numara si Wisdom (Intelepciune), o femela de albatros in virsta de 60 de ani, anunta BBC.

Wisdom a devenit cea mai cunoscuta pasare salbatica din SUA dupa ce oamenii de stiinta au descoperit ca la virsta de 60 mai poate inca sa-si creasca puii (sursa: Discovery).

O echipa de cercetatori americani a marcat-o pe Wisdom cu un inel de aluminiu in 1956, cind avea cinci ani. De atunci, pasarea a parcurs aproximtiv 4,8 milioane de kilometri, potrivit Reuters.

Wisdom a ramas in viata dupa ce valuri de peste 1,5 metri au lovit atolul Midway, unde isi aveau cuib milioane de pasari. Valurile au maturat 150 de hectare de teren, distrugind adaposturile zburatoarelor. Atolul Midway a devenit zona protejata dupa retragerea unei baze navale americane.

Albatrosii sint pasari monogame.

sursa:hotnews

marți, 1 martie 2011

Ion Banuta - Mi-e dor de ea

O poezie superba pusa pe note de TUDOR GHEORGHE

Mi-e dor de ea ca nimanui
Ca unui vechi nomad de drumul lui
Port rani adânci în ochi si-n trup,
Vesmintele de-argint le rup.

Astept trecutele iubiri,
Conturul bratelor subtiri
Si parul amintind de ploi,
Si vechea urma din noroi.

Dar urma ei s-a sters demult
De cine azi sa prea-ascult?
De vântul ce-mi închide usi
De greieri sau de carabusi?

Mi-e dor de ea ca nimanui
Ca unui vechi nomad de drumul lui
Port rani adânci în ochi si-n trup,
Vesmintele de-argint le rup.

Al cincilea anotimp - Femeia


Sambata, 26 februarie, am avut privilegiul de a vedea un nou spectacol cu MAESTRUL TUDOR GHEORGHE. Un regal muzical si actoricesc la care si-au mai dat concursul dirijorul Marius Hristescu, director artistic al Filarmonicii "Oltenia" Craiova, minunata orchestra a Filarmonicii Botosani si corul LIRA.
Ce sa va spun??!! Sala plina, inclusiv la balcon, un public deosebit care a gustat fiecare minut al spectacolului.
Iar despre Tudor Gheorghe ce mai e de spus: a cantat, a recitat, a povestit, putina politica, mult umor, un talent incredibil.Doua ore au trecut intr-o clipa.
Chiar ma gandeam cine ar mai putea sa sustina un astfel de spectacol dintre artistii de acum. Nu e usor si totusi nu renunta. Mai mult, ne-a promis o surpriza..in curind.
Sfatul meu: nu ratati nici un moment marca TUDOR GHEORGHE.

marți, 22 februarie 2011

Romulus Vulpescu - "În fiecare zi"

 

În fiecare zi, ne batem joc
De pasari, de iubire si de mare,
Si nu bagam de seama ca, în loc,
Ramîne un desert de disperare.

Ne amageste lenea unui vis
Pe care-l anulam cu-o sovaire;
Ne reculegem într-un cerc închis
Ce nu permite ochilor s-admire;

Ne rasucim pe-un asternut posac,
Însingurati în doi, din lasitate,
Mintindu-ne cu guri care prefac
În zgura sarutarile uzate;

Ne pomenim prea goi într-un tîrziu,
Pe-o nepermis de joasa treapta trista:
Prea sceptici si prea singuri, prea-n pustiu,
Ca sa mai stim ca dragostea exista.

În fiecare zi, ne batem joc
De pasari, de iubire si de mare,
Si nu bagam de seama ca, în loc,
Ramîne un desert de disperare.

joi, 17 februarie 2011

De citit

Am gasit pe net (normal!) o pilda foarte frumoasa despre cum ar trebui sa ne organizam viata de zi cu zi...ca sa nu regretam peste cativa ani:

Un batran tamplar se afla in pragul pensionarii . Era inca in putere de aceea patronul sau il mai dorea la lucru in echipa sa . Cu toate acestea batranul era hotarat sa se retraga , pentru a duce o viata mai linistita alaturi de familie . Renunta la un salariu bunicel dar prefera linistea . Cu parere de rau pentru pierderea unui mester asa de priceput , patronul ii ceru sa mai construiasca doar o singura casa . Batranul accepta , insa nu mai punea suflet in ceea ce facea . Chema ajutoare nepricepute si folosea scanduri nepotrivite . Si lui ii era rusine de cum arata ultima lucrare . Cand in cele din urma o ispravi , patronul veni sa o vada . Ii darui tamplarului cheia de la intrare , zicandu-i : - Aceasta este casa ta , darul meu pentru tine ! Tamplarul ramase uimit . Ce mare rusine ! Daca ar fi stiut ca isi construieste propria casa , atunci ar fi facut-o cu totul altfel.


MORALA : Asa e si cu noi. Ne construim vietile, punand in ele adeseori nu tot ceea ce e mai bun. Apoi , cu uimire , realizam ca trebuie sa traim in casa care tocmai ne-am construit-o . Daca am putea-o reface , am face-o mult diferita . Insa nu ne putem intoarce inapoi . Ia aminte ! Tu esti tamplarul . In fiecare zi bati un cui , asezi o scandura sau ridici un perete . Viata e intocmai cum ti-o cladesti . Alegerea pe care o faci azi zideste casa in care vei locui maine . Deci nu uita : ce faci , te face!

miercuri, 2 februarie 2011

NICIODATA

 ... nu amana pentru maine datoria ta de astazi!
…sa nu osandesti ceea ce nu intelegi, ceea ce n-ai incercat!
…sa nu fii cel din urma pentru a spune din toata inima, oricui care sufera, ca iei parte la suferinta sa!
…sa nu-ti fie rusine a cere o lamurire, o explicatie pentru orice lucru pe care n-ai avut prilejul sa-l inveti!
…sa nu fii posomorat sau sa cicalesti, aceasta nu-ti va face bine nici tie, nici altora!
…sa nu spui ca iubesti pe aproapele tau, daca nu esti in stare sa suferi pentru el!
…sa nu zici: "Eu nu pot!" daca n-ai incercat de cateva ori sa faci lucrul acela!
…sa nu treci pe langa o nevoie, sau o cerere la care poti raspunde!
…sa nu faci datorii pe care nu esti sigur ca le-ai putea plati!

marți, 18 ianuarie 2011

Of

Normal ca am fost dezamagita de Concertul de Anul Nou. L-am asteptat cu nerabdare, dorind sa trag o palma (simbolica, desigur) celor care au dat 50 lei/bilet pentru acel submediocru "Concert Vienez", dar nu a fost ce ma asteptam.Nu stiu cine a avut "vina" mai mare: sala nepotrivita si totusi singura din oras care poate fi folosita, acustica salii, am avut momente cand nu auzeam ce se canta, lipsa de forma a tenorului care si-a pierdut din forta de anul trecut, balerinii care se straduiau sa execute ceva gratios pe cei 2 metri patrati disponibili, persoanele din jurul meu care nu aplaudau (oare de ce au mai venit).
Scena era amenajata penibil cu flori mici si nepotrivite si niste brazi artificiali, absolut inutili.Mai bine fara.
Orchestra minunata ca de obicei, dirijorul mi-a placut, nimic de zis, programul - cel obisnuit.Foarte multa lume, din diferite colturi ale vietii noastre.
Sfarsitul a fost triumfal cu "Brindisi" si "Marsul Radetsky", ignorindu-i pe cei care se grabeau spre garderoba, mi-a lasat totusi o speranta de mai bine pentru data viitoare.Intotdeauna e loc pentru mai bine.

vineri, 14 ianuarie 2011

Frumos

"Înscrie-ţi în inimă că fiecare zi este cea mai bună zi a anului."
 "Să râzi des şi mult; să câştigi respectul oamenilor inteligenţi şi afecţiunea copiilor; să câştigi aprecierea criticilor oneşti şi să înduri trădarea prietenilor falşi; să apreciezi frumuseţea, să găseşti ce e mai bun în ceilalţi; să laşi în urma ta o lume mai bună, fie printr-un copil sănătos, o grădină îngrijită sau o condiţie socială emancipată; să ştii pur şi simplu că cineva a respirat mai uşor doar pentru că tu ai trăit. Asta înseamnă să ai succes."

"Scopul vieţii nu este acela de a fi fericit. Este acela de a fi folositor, de a fi un om de onoare, a fi înţelegător şi de a schimba ceva în lume datorită faptului că ai trăit - şi ai trăit bine."

"Entuziasmul este mama efortului, iar fără el nimic măreţ nu a fost realizat vreodată."

 

Citate din Ralph Waldo Emerson - scriitor si filozof american
 

luni, 10 ianuarie 2011

CONSTANTIN DRACSIN

Zilele trecute am vazut pe TELE M un reportaj despre comemorarea unui artist botosanean, Constantin Dracsin, plecat dintre noi in ianuarie 1999. O expozitie la Muzeul Judetean, oameni de cultura, cuvinte frumoase. Recunosc, nu stiam foarte multe despre el. Dar mi-a atras atentia faptul ca, desi suferind de o boala grava, a gasit modalitatea de a-si exprima frumusetea sufletului cu ajutorul...dintilor.
Intr-un timp in care toti ne plingem de cate ceva, desi poate nu ar fi cazul, m-a impresionat harul si puterea acestui om care a gasit o modalitate de a trece peste suferintele trupesti si de a ne lasa picturi si poezii care ne bucura sufletul.

Cuvinte deosebite despre acest mare artist botosanean gasiti aici

joi, 6 ianuarie 2011

FORSYTE SAGA

Citesc o carte minunata: "Forsyte Saga" de John Galsworty, editia 1963, in traducerea Henriettei Yvonne Stahl.De atitea ori o vedeam in biblioteca (de fapt, le vedeam, caci sunt 3 volume) si tot o impingeam mai in spate ca mi se parea cam veche si nu se "asorta" cu noile achizitii.
Cum in ultimele luni am citit cateva carti ale scriitorilor englezi (care mi-au placut foarte mult, in special Charles Dickens), m-am gandit sa scotocesc putin in propria mea biblioteca sa vad ce gasesc. Si chiar am avut noroc! "Forsyte Saga" este genul de carte pe care nu o lasi din mana. Mai am cateva pagini si o termin. Cu regret.

miercuri, 5 ianuarie 2011

Concertul de Anul Nou 2011

Multasteptatul si traditionalul Concert de Anul Nou se apropie. Desi biletele s-au pus in vanzare luni, deja s-au vandut foarte multe .
Din pacate nu-l vom mai vedea pe Alfonso Saura, sper totusi ca va mai veni in Botosani.
Concertul de anul trecut a fost minunat, sala arhiplina, acum biletele sunt mai ieftine, programul foarte divers, vremea se incalzeste, deci toate conditiile sunt indeplinite pentru un eveniment cultural remarcabil.
Mai multe informatii gasiti aici