Vineri 14 decembrie, ora 17, la Teatrul "Mihai Eminescu" Botosani a avut loc traditionalul concert de colinde organizat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
O prezentare a concertului puteti citi aici , iar aici se poate urmari o inregistrare a acestuia.
luni, 17 decembrie 2012
vineri, 7 decembrie 2012
Viata mea in Hristos
"Când Hristos este în inimă, atunci suntem mulţumiţi de toate. Ceea ce ne jena devine pricină de cea mai perfectă bunătate, amărăciunea devine dulce, sărăcia devine bogăţie, foamea este săturată şi tristeţea noastră se schimbă în bucurie. Dar când Hristos nu este în inimă, omul nu este mulţumit de nimic, nu găseşte fericirea în nimic: nici în sănătate, nici în plăcerile vieţii, nici în demnităţi şi onoruri, nici în divertismente, nici în palate splendide, nici la o masă luxoasă cu tot felul de mâncări, nici în eleganţa veşmintelor. În nimic.
Ah, cât îi este omului de necesar Hristos, Dătătorul de viaţă şi Mântuitorul sufletelor noastre! Cât de mult este necesar pentru dragostea lui Hristos – ca să poată locui în noi – să fim flămânzi şi să însetăm, să dormim puţin, să ne îmbrăcăm cu simplitate, să suportăm totul cu inima liniştită, paşnică şi să fim răbdători şi blânzi. Diavolul încearcă mereu să prindă sufletul nostru, căutând cum l-ar putea răni cu un păcat, cu o patimă şi cum ar putea înrădăcina cât mai solid în noi vreun obicei rău; ceea ce el vrea este să ne facă mântuirea cât mai dificil posibilă, să ne facă reci şi indiferenţi faţă de Dumnezeu, faţă de lucrurile religioase, faţă de Biserică, faţă de veşnicie şi faţă de oameni."
Sf. Ioan de Kronstadt
luni, 3 decembrie 2012
Un altfel de 1 Decembrie
S-au intimplat multe lucruri de la ultima postare, frumoase sau din categoria "bine c-au trecut". A fost si 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei pe care am sarbatorit-o sau am ignorat-o, fiecare dupa obicei.
Din parada militara de la Bucuresti, care a fost in nota obisnuita de solemnitate si emotie, doua momente mi s-au lipit de suflet (in afara de copilul care i-a urat Romaniei de ziua ei sa fie sanatoasa).
Max, profesionistul ciobanesc german care a cautat timp de un an mine in Afganistan
si "comunitarul" Bobita, totusi, dupa cate am citit, un obisnuit al paradelor militare.
Din parada militara de la Bucuresti, care a fost in nota obisnuita de solemnitate si emotie, doua momente mi s-au lipit de suflet (in afara de copilul care i-a urat Romaniei de ziua ei sa fie sanatoasa).
Max, profesionistul ciobanesc german care a cautat timp de un an mine in Afganistan
si "comunitarul" Bobita, totusi, dupa cate am citit, un obisnuit al paradelor militare.
joi, 15 noiembrie 2012
A inceput Postul Nasterii Mantuitorului
"Iata ca a sosit si postul Craciunului, vreme de pocainta pentru pacatele proprii, de curatire a constiintei noastre. Pocainta ne deschide calea care duce la cer. Ce avem de facut?
Pregateste-te de pocainta. Cerceteaza-ti constiinta in lumina poruncilor. Nu spune: „Am facut toate pacatele!” Nu este bine nici sa-ti atribui pacate pe care nu le-ai facut, dar nici sa le ascunzi pe cele pe care le-ai facut. Trebuie sa urasti pacatul pentru care te pocaiesti si sa nu-l mai faci.
Ia seama ca si talharul intelept, care s-a pocait pe cruce, a rabdat totusi chinurile rastignirii cateva ceasuri. Straduieste-te sa faci roade vrednice de pocainta; daca te pocaiesti de zgarcenie, manifesta generozitate; daca esti lacom, consuma mancaruri simple; daca slujesti pantecelui, fii mai retinut la mancare; daca esti lenes, fii iubitor de munca; daca est mic de suflet, fii plin de barbatie; daca esti neglijent, fii grijuliu; daca esti invidios, fii iubitor; daca esti elegant, imbraca-te modest; daca ai citit carti lumesti, citeste-le pe cele duhovnicesti, daca ai dansat, bate metanii etc.
La multi pocainta este doar pe buze. Le pare rau, plang, dar nu lucreaza binele. Pentru un pacat mai mare este nevoie de o pocainta mai mare, aratata prin fapte! Pacatele se spala cu lacrimi. Doi frati se pocaiau cu lacrimi. La unul dintre ei, pacatele s-au sters de tot, iar la celalalt doar in parte, din cauza ca erau pacate mult mai grele. Cei care se pocaiesc trebuie sa lectureze carti duhovnicesti, mai ales despre pocainta; sa afle cum sa discearna binele de rau, pentru ca necunostinta este tot un pacat.
Cand te pregatesti de spovedanie nu te cerceta cu superficialitate, enumerand simplu pacatele, aminteste-ti cum ai gresit. Valoarea marturisirii nu consta doar in iertarea pacatelor, ci si in ajutorul lui Dumnezeu pentru a renunta la acele pacate. In post evita distractiile. Uita de televizor, de filme etc, nu te antrena in discutii fara rost. Concentreaza-ti atentia la propriile caderi, nimicindu-le prin marturisire. Renunta la podoabele exterioare. Taci, pazind intelepciunea. Asculta muzica duhovniceasca. Nu mustra pe nimeni, ci, dimpotriva, bucura-te si rabda cand esti mustrat. Nimiceste mandria. Renunta sa bei cand esti in vizita la cineva. Defaimarea si judecarea aproapelui paraseste-le, vorbeste ce este de folos. Nu te rusina de credinta si nu te teme sa suferi pentru Dumnezeu. Nu te desfata de caldura si in baie, foloseste-te de ele doar cat este nevoie. Stai acasa. Nu te supara si nu supara pe nimeni. Nu refuza cand ti se adreseaza o rugaminte. Nu invidia. Educa-te doar pe tine, copiii si nepotii. Aminteste-ti de moarte si iubeste oamenii. Tine minte ca pocainta este intelegerea cu Dumnezeu pentru indreptarea vietii.
Pacatele se uita. Cand uitam o carte folositoare, o luam si o recitim. Odata cu noua lectura, gasim in ea nu doar ce ne-a placut inainte, ci si multe lucruri noi, pe care nu le bagasem de seama la prima lectura. In acelasi fel, si marturisirea cu cainta trebuie innoita in memorie. Daca, dupa spovedanie, constiinta ta nu s-a linistit, trebuie sa implinesti canonul. Imbunatateste pregatirea pentru spovedanie: noteaza-ti in fiecare zi tot ceea ce iti nelinisteste constiinta. La spovedanie, citeste notitele parintelui tau duhovnicesc. Daca trebuie, el te va intreba in plus. Raspunde fara sa ascunzi ceva.
Dupa spovedanie trebuie sa te lupti cu gandurile, care le indeamna la deprinderile rele. Tine minte: pacatul repetat distruge spovedania! Orice pacat cere pedeapsa ispasitoare. Pentru pacatul nemarturisit, omul este chinuit de demon si aici, pe pamant. De aceea, nu tine pacatul in inima nici o zi, nici un ceas. El te lipseste de indraznirea in rugaciune. Rabda suferintele si neputintele daca este necesar. Dar este gresit si sa te ocupi cu pacatele tale mai mult decat cu cugetarea la Dumnezeu."
( Pr. Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov: Invataturi si intamplari minunate, Editura Sophia, 2011)
Flori de toamna Iasi noiembrie 2012
Intr-o zi de toamna schimbatoare (chiar rece) am vizitat expozitia de flori de toamna de la Gradina Botanica Iasi. Flori frumoase, lume multa, frunze galbene peste tot...
luni, 12 noiembrie 2012
9 noiembrie 2012 - Praznuirea Sfantului Ierarh Nectarie
Intampinarea delegatiei arhieresti conduse de PS Calinic Botosaneanul.
Raspunsurile la strana au fost date de Corul Nektarios condus de Gabriel Simionesei.
Aducerea Sfintelor moaste a Sfantului Ierarh Nectarie la Botosani
Miercuri, 7 noiembrie 2012, la ora 17, a fost adusa, din Grecia, racla cu o particica din Sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nectarie din Eghina. Aceasta a fost asezata, spre inchinare, pe scena amenajata linga Biserica cu hramul Sf. Apostol Andrei si Sfantul Ierarh Nectarie din curtea Spitalului de copii Botosani.
O parte din Corul Nektarios impreuna cu parintele paroh Marius Ciobanu.
In asteptarea delegatiei din Grecia.
Primirea de catre parintele protopop Lucian Leonte a raclei cu Sfintele moaste.
La asezarea pe scena special amenajata a fost savirsita o scurta slujba.
O parte din Corul Nektarios impreuna cu parintele paroh Marius Ciobanu.
In asteptarea delegatiei din Grecia.
Primirea de catre parintele protopop Lucian Leonte a raclei cu Sfintele moaste.
La asezarea pe scena special amenajata a fost savirsita o scurta slujba.
luni, 5 noiembrie 2012
Sfântul Ierarh Nectarie - izvor nesecat de minuni
Cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie, în ziua de 9 noiembrie 2012, în perioada 7 – 11 noiembrie 2012, credincioşii botoşăneni vor avea bucuria de a se închina la o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie.
Sfintele moaşte vor fi aduse de o delegaţie din Grecia şi vor fi aşezate, spre venerare, începând de miercuri 7 noiembrie 2012, ora 16, pe o scenă special amenajată lângă Biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie” din curtea Spitalului de copii Botoşani.
Sfântul Ierarh Nectarie a trăit în Grecia la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă din Grecia în anul 1961.
Sfântul Nectarie este unul dintre cei mai iubiţi şi căutaţi sfinţi ai zilelor noastre pentru că „cine a năzuit la ajutorul său şi cu credinţă i s-a rugat nu a rămas neajutat”.
Mulţimea minunilor săvârşite în timpul vieţii şi după adormirea sa a dus la o deosebită evlavie în rândul credincioşilor din toată lumea, mii de oameni găsind vindecarea sufletească şi trupească prin închinare şi rugăciune la sfintele moaşte.
Din programul liturgic al perioadei 7 – 11 noiembrie 2012 menţionăm:
- miercuri 7 noiembrie 2012, ora 16, va avea loc primirea delegaţiei din Grecia şi aşezarea raclei cu sfintele moaşte pe scena din curtea bisericii;
- joi 8 noiembrie 2012, ora 17, se va săvârşi, de către un sobor de preoţi, slujba Vecerniei unită cu litia în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie;
- vineri 9 noiembrie, ora 8, se va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească pe scena situată în curtea Spitalului de Copii. Răspunsurile la strană vor fi date de Corul Nektarios condus de Gabriel Simionesei.
- Duminică 11 noiembrie 2012, ora 8, se vor săvârşi: Utrenia, Sfînta Liturghie şi, apoi, Taina Sfântului Maslu, oficiată de un sobor de preoţi, începând cu ora 11. În aceeaşi zi, la ora 18,30, va avea loc ceremonia prilejuită de plecarea sfintelor moaşte spre Grecia.
Biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie” a fost construită în perioada 2009 – 2010 şi a fost sfinţită în ziua de 14 noiembrie 2010 de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
luni, 29 octombrie 2012
Cuvinte de folos de la parintele Ioanichie Balan
Intai sa va rugati si dupa aceea sa va apucati de orice actiune. Daca nu te-ai rugat mult, nu reusesti in ziua aceea mult. Faceti incercarea aceasta. Si eu am observat aceasta. De pilda, eu mai stiu niste rugaciuni pe de rost. Cand ma duc la drumuri lungi undeva sau chiar pe tren intr-o deplasare si am un obiectiv foarte important de realizat, fac si eu ce rugaciuni pot, si inchei cu Acatistul Bunei Vestiri, pe care noi calugarii il stim pe de rost, ca e de datorie sa-l stie orice calugar. Sa vezi ce bine iti merge atunci. Cand ai facut numai pe jumatate acatistul, primesti numai pe jumatate. Cand e facut tot, parca toate usile se deschid si reusesti. Rugati-va mai mult, sa vedeti cum reusiti. Rugati-va mai mult si sa vedeti cum Dumnezeu le rezolva prin ingerii Lui. Ca daca le-am face toate numai noi, unde mai sunt ingerii lui Dumnezeu? Totul este sa-L slavim pe Dumnezeu. Nu-i nevoie sa-I ceri lui Dumnezeu ce-ti trebuie. Slaveste-L pe Dumnezeu si El iti da si ce-ti trebuie tie. Nici nu te astepti, si gasesti blidul cu macare pe masa.
marți, 23 octombrie 2012
Ca sa nu uitam
Daca nu stiam sau poate am uitat http://www.stiri.botosani.ro/stire/45150/4+fotografii+celebre+care+au+zguduit+lumea.+Vezi+povestea+lor.html
marți, 16 octombrie 2012
luni, 15 octombrie 2012
Sfanta Cuvioasa Parascheva
Troparul Cuvioasei
Intru tine, Maica, cu osardie s-a mantuit cel dupa chip, ca luand Crucea, ai urmat lui Hristos si lucrand ai invatat sa nu se uite la trup, caci este trecator, ci sa poarte grija de suflet, de lucru cel nemuritor. Pentru aceasta si cu ingerii impreuna se bucura, Cuvioasa Maica Parascheva, duhul tau.
... si Condacul
Pe Sfanta, folositoarea celor ce sunt in nevoi, toti cu buna credinta sa o laudam, pe Preacinstita Parascheva; ca aceasta viata cea nestricacioasa lasand, pe cea nestricacioasa a luat-o in veci. Pentru aceasta marire a aflat si daruri de minuni cu porunca lui Dumnezeu.
Despre viata sfintei cititi aici.
Acatistul Cuvioasei il puteti asculta aici.
O zi obisnuita in catedrala.
luni, 8 octombrie 2012
O vizita in Ucraina
La inceputul lunii octombrie am avut ocazia (binecuvintata) sa merg in delegatie in Ucraina, raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti. Cazarea a fost in localitatea Boian unde se afla o preafrumoasa manastire, la 10 minute de hotel, unde este o minunata icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
Tot cu aceasta ocazie am ajuns, multumita gazdelor noastre, la Manastirea Banceni.
Toate aceste fotografii reflecta intr-o foarte mica masura adevarata frumusete a acestor sfinte locuri.
Slava lui Dumnezeu pentru toate!
marți, 25 septembrie 2012
Cutremurator cuvant al Sfantului Isaac Sirul
"Nu-i purta ura pacatosului, fiindca noi toti suntem pacatosi.
Daca, in numele Domnului, faptuiesti nevointe duhovnicesti, impotriva aproapelui pacatos, varsa lacrimi pentru el.
De ce oare sa-l urasti?
Uraste-i pacatele, iar pentru el roaga-te si prin aceasta vei face intocmai ca Hristos, asemanandu-te Lui, Carele nu-i ura pe pacatosi, ci se ruga pentru ei.
Oare n-ai vazut cum plange El pentru Ierusalim?
De multe ori ajungem de rasul diavolului.
Oare de ce sa-i uram tocmai pe aceeia de care isi bate joc si diavolul, batandu-si joc si de noi?
Oare de ce omule il urasti pe pacatos?
Fiindca nu este tot asa de drept ca si tine?
Dar cat de drept esti tu, daca iti lipseste dragostea?
De ce oare n-ai varsat lacrimi pentru el, in loc sa-l prigonesti?
Cei ce ai convingerea ca judeca sanatos faptele pacatosilor si din aceasta pricina se ridica impotriva lor cu manie, o fac din prostie.
Mare napasta este ingamfarea de sine adica parerea de sine. Mare napasta este nesocotirea smereniei! Nu este nenorocire mai mare ca acea pornire si stare a sufletului in care calugarul ( mireanul) , fara a fi chemat sau intrebat ci numai lasandu-se amagit de constiinta propriei sale vrednicii incepe sa dea lectii; sa acuze si sa dojeneasca semenii!
De vei fi intrebat nu te grabi sa dai sfaturi si sa-ti spui parerea;ca unul ce te afli in nestiinta, numai la mare nevoie, vorbeste cu maxima prudenta si modestie, pentru a nu cadea in pacatul slavei desarte si al trufiei, lovindu-l pe aproapele cu un cuvant aspru si nechibzuit."
Text extras din cartea" Ofranda monahilor contemporani" scrisa de Sfantul Ignatie Briancianinov
Daca, in numele Domnului, faptuiesti nevointe duhovnicesti, impotriva aproapelui pacatos, varsa lacrimi pentru el.
De ce oare sa-l urasti?
Uraste-i pacatele, iar pentru el roaga-te si prin aceasta vei face intocmai ca Hristos, asemanandu-te Lui, Carele nu-i ura pe pacatosi, ci se ruga pentru ei.
Oare n-ai vazut cum plange El pentru Ierusalim?
De multe ori ajungem de rasul diavolului.
Oare de ce sa-i uram tocmai pe aceeia de care isi bate joc si diavolul, batandu-si joc si de noi?
Oare de ce omule il urasti pe pacatos?
Fiindca nu este tot asa de drept ca si tine?
Dar cat de drept esti tu, daca iti lipseste dragostea?
De ce oare n-ai varsat lacrimi pentru el, in loc sa-l prigonesti?
Cei ce ai convingerea ca judeca sanatos faptele pacatosilor si din aceasta pricina se ridica impotriva lor cu manie, o fac din prostie.
Mare napasta este ingamfarea de sine adica parerea de sine. Mare napasta este nesocotirea smereniei! Nu este nenorocire mai mare ca acea pornire si stare a sufletului in care calugarul ( mireanul) , fara a fi chemat sau intrebat ci numai lasandu-se amagit de constiinta propriei sale vrednicii incepe sa dea lectii; sa acuze si sa dojeneasca semenii!
De vei fi intrebat nu te grabi sa dai sfaturi si sa-ti spui parerea;ca unul ce te afli in nestiinta, numai la mare nevoie, vorbeste cu maxima prudenta si modestie, pentru a nu cadea in pacatul slavei desarte si al trufiei, lovindu-l pe aproapele cu un cuvant aspru si nechibzuit."
Text extras din cartea" Ofranda monahilor contemporani" scrisa de Sfantul Ignatie Briancianinov
luni, 24 septembrie 2012
Cuvinte de invatatura de la IPS Teofan
Despre taina Sf. Maslu:
„Taina Sfântului Maslu a fost gândită de Dumnezeu şi lăsată ca dar Bisericii pentru alinarea credincioşilor care în sufletul şi în trupul lor sunt atinşi de suferinţă şi durere. Este multă suferinţă în lume, pe de o parte, din cauza prea multelor păcate săvârşite de noi şi de strămoşii noştri, iar pe de altă parte, din îngăduinţa lui Dumnezeu, care doreşte ca omul să se întoarcă mai grabnic, mai sincer şi mai puternic la El. De aceea, trebuie să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască răbdare în suferinţă şi în încercare, iar mai apoi tămăduire, dacă aceasta e voia Lui, fiindcă boala şi suferinţa sunt o cruce pe care trebuie să o purtăm pe umerii sufletelor noastre. Pe de altă parte însă, dacă sunteţi sănătoşi, să aveţi grijă cu ce vă hrăniţi şi să nu puneţi prea mult la inimă suferinţele şi încercările prin care treceţi. Aveţi grijă de sănătatea voastră şi, mai presus de toate, să vă încredinţaţi nădejdea în Dumnezeu, care ştie ce e bine şi de folos pentru fiecare, şi să fiţi aproape de Cel care v-a creat, prin faptele cele bune, prin rugăciune, prin prezenţa la Dumnezeiasca Liturghie, prin păstrarea zilelor de post, prin naştere de copii. În acelaşi timp, se cuvine ca inimile voastre să fie sus la Domnul, pentru a se desprinde de pământul păcatelor, de noroiul patimilor şi de ambiţiile de tot felul“.
Din predica de sambata 22 septembrie 2012 - satul Mesteacan, comuna Corni
"Mântuitorul Hristos, în Evanghelia ce s-a citit, arată adevărul că atât sfârşitul lumii, cât şi sfârşitul omului sunt lucruri necunoscute de oameni, ci doar de Dumnezeu. Pentru ca omul să privegheze şi să fie gata în orice clipă pentru sfârşitul său, după cum ne spune Mântuitorul, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să avem puterea să alegem binele în locul răului. La fel, referitor la priveghere şi pregătire, în Apostolul de astăzi, Sfântul Apostol Pavel ne arată că în viaţa omului multe sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos şi zidesc. Averea în viaţa omului este îngăduită şi zideşte doar dacă este câştigată cinstit, puterea este folositoare dacă este exercitată cu respect faţă de cei mai mici, somnul este folositor dacă nu devine lenevie, iar mâncarea şi băutura sunt îngăduite dacă nu devin lăcomie şi beţie. De aceea, vă îndem ca tot timpul să privegheaţi, să vă rugaţi şi să vă pregătiţi pentru trecerea
Din predica din Duminica a XVIII-a după Rusalii:
„Când Mântuitorul Hristos i-a spus lui Petru să îndepărteze corabia în larg pentru a prinde peşte, acesta i-a răspuns că toată noaptea s-a străduit şi nimic nu a prins. Înţelegem din acest episod că omul care nu-L are pe Hristos lângă dânsul şi care nu are ocrotirea lui Dumnezeu, oricât de mari ar fi succesele pe care crede că le-a dobândit şi oricât de mare ar fi zbaterea lui, nimic nu dobândeşte. Realizările pe care un astfel de om crede că le are se vor transforma la un moment dat în vânt şi în cenuşă şi toate vor trece precum valul. Lucrurile care rămân cu adevărat sunt dragostea faţă de Dumnezeu, dragostea de aproapele, familia binecuvântată şi toate cele dobândite în mod cinstit, pentru că alături de toate acestea stă Hristos Domnul. Tot din acest episod relatat în Evanghelia citită astăzi, prin cuvintele Mântuitorului «depărteaz-o la adânc», trebuie să înţelegem că omul în viaţa sa se cuvine adesea să se retragă din iarmarocul şi suprafaţa existenţei şi să caute profunzimea, liniştea şi tihna lucrurilor duhovniceşti. Din pericopa evanghelică citită, aş vrea să mai pun la sufletul vostru şi comportarea Sfântului Apostol Petru, care, dându-şi seama după pescuirea minunată că Cel de lângă el e Cineva deosebit, cu putere multă, îi spune «du-Te de la mine, Doamne, căci sunt om păcătos». De aici ne dăm seama că omul trebuie să-şi recunoască cu sinceritate propriile sale păcate şi patimi, după cum ne îndeamnă Evanghelia şi conştiinţa Bisericii, această recunoaştere fiind începutul tămăduirii“,
„Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu, adică îmbogăţiţi-vă în Dumnezeu şi toate vi se vor adăuga vouă. Se adaugă şi sănătate şi loc de muncă şi succes în viaţă, pentru că Dumnezeu nu rămâne dator, iubiţi credincioşi. Cel care îşi cinsteşte părinţii, cel care este credincios soţiei sale, cel care respectă zilele de miercuri şi vineri ca zile de post, cel care din puţinul său oferă şi celui sărman îl are pe Dumnezeu în viaţa lui şi depăşeşte orice obstacol“.
Sfantul Siluan Athonitul
Azi il praznuim pe Sfantul Siluan Athonitul, un sfant care a vietuit la Muntele Athos in secolul trecut si care ne-a lasat multe "cuvinte alese" de folos duhovnicesc.
Doamne, Tu vezi cât de neputincios e sufletul meu fără harul Tău, şi că nu are nicăieri odihnă. Tu, dulceaţa noastră, Tatăl nostru Cel Ceresc, dă-ne puterea de a Te iubi, dă-ne frica Ta sfântă, aşa cum tremură şi Te iubesc heruvimii.
Tu, Lumina noastră, luminează sufletul ca el să Te iubească nesăturat. Tu retragi harul Tău de la mine, pentru că sufletul meu nu rămâne totdeauna în smerenie, dar Tu vezi cât sunt de trist şi cum Te rog: „Dă-mi mie smeritul Duh Sfânt“.
Pe site-ul http://www.razbointrucuvant.ro/2012/09/24/sfantul-siluan-intre-iadul-deznadejdii-iadul-smereniei-rugaciune-cantari-paraclis-acatist-tropare-slujba/ gasiti foarte multe texte frumoase despre Sfantul Siluan.
Vacanta mea de anul asta
Am regasit manastirea Humor neschimbata (fata de anul trecut), cu foarte multi trandafiri infloriti si tot atit de multi vizitatori.
Trandafirii din curtea manastirii:
O gaina curajoasa cu puiul ei.
Pensiunea "Maria" plina de flori:
Abonați-vă la:
Postări (Atom)