luni, 27 februarie 2012

Rugaciune de folos

In Postul Mare se citeste o rugaciune de umilinta si adevarata smerenie a unui mare invatator al vietii duhovnicesti Sfantul Efrem Sirul.

Rugaciunea poate fi citita in fiecare zi, la rugaciunile de dimineata si de seara, dar si in alte momente ale zilei:

"Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert, nu mi-l da mie. Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-mi-l mie, sluga Ta. Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu. Ca binecuvantat esti Tu in vecii vecilor. Amin."

Va doresc un Post binecuvantat! 



marți, 21 februarie 2012

Duminica Infricosatei Judecati



Evanghelia Duminicii care a trecut, a Înfricoşatei Judecăţi, este cea mai înfricoşătoare din tot cursul anului, pentru că ni s-a vorbit despre sfîrşitul lumii care este tot mai apropiat şi de marea Judecată de apoi a tuturor oamenilor şi a îngerilor răi. A fost a treia şi ultima Duminică pregătitoare pentru Sfîntul şi marele Post, aducându-ne aminte de sfîrşitul veacurilor, de Judecată, de osînda veşnică a păcătoşilor şi de răsplătirea drepţilor în Împărăţia Cerurilor.
Părintele Cleopa spune că după despărţirea celor buni de cei răi (îi va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stînga – Matei 25, 32-33), va începe judecata cea mare.
“Dar cine ne va pârî atunci în faţa Dreptului judecător? Însăşi faptele noastre rele pe care le-am făcut şi nu ne-am pocăit. Apoi ne vor osîndi duhovicii, cărora nu ne-am spovedit de toate păcatele, nici am făcut canon pentru ele. Apoi ne vor osîndi îngerii care ne-au fost păzitori de la botez, pe care nu i-am ascultat. Ne vor osîndi şi îngerii care au scris toate faptele noastre din copilărie. Dar cel mai mare pîrîş care ne va pîrî şi ne va cere pedeapsă şi osânda veşnică de la Dumnezeu în ziua cea mare a Judecăţii de apoi, va fi diavolul pe care noi acum îl ascultăm şi facem voile lui şi nu ne pocăim în fiecare zi de cele ce facem. Vai de noi! Ce vom face atunci dacă ne va găsi moartea şi judecata nespovediţi şi nepocăiţi? Ce ne va folosi atunci viaţa aceasta amăgitoare şi trecătoare în care acum ne desfătăm? Că ne legăm cu inima de ea şi de grijile veacului de acum, încît uităm de moartea care vine şi de osînda cea veşnică, ce ne aşteaptă în ziua cea mare a Judecăţii de apoi. Vedeţi, fraţii mei, cum toţi murim şi nimeni din oameni nu rămîne pe acest pămînt, oricine ar fi el. Vedeţi că cel ce moare, de faţă fiind noi, i se leagă limba, i se schimbă ochii, îi tace gura, i se opreşte graiul, cînd vede pe dumnezeieştii îngeri cum cheamă sufletul din trup! Atunci măcar împărat de ar fi, măcar slugă, măcar stăpînitor a toată lumea, tot se cutremură, se tulbură, se înspăimântează, văzînd puteri înfricoşate, văzînd chipuri străine, văzînd feţe aspre şi posomorîte, văzînd rînduielile îngereşti pe care niciodată nu le-a mai văzut” (Părintele Cleopa, predică la Duminica Înfricoşatei Judecăţi).

joi, 16 februarie 2012

Cum trebuie sa ne facem semnul Sfintei Cruci?

Cuvinte de invatatura pentru fiecare dintre noi:

"Fiindca adesea se vad crestini care nu stiu sa-si faca cruce cum se cuvine, ci numai flutura mana in dreptul fetei sau in dreptul pieptului si fac miscari care nu inseamna nimic, de aceea socotesc ca trebuie sa scriu si despre cum trebuie sa ne inchinam. Nu trebuie sa ne facem cruce la intamplare sau cum ne vine in minte, ci asa cum se invata Sfanta Biserica dreptcredincioasa, si anume: impreunam mai intai cele 3 degete mari ale mainii drepte, strangandu-le pe cele doua mai mici in dreptul palmei, si dupa aceea aducand cele 3 degete impreunate la frunte, spunem: In numele Tatalui, apoi, pogorandu-le la piept, spunem: si al Fiului apoi atingand umarul drept si pe cel stang spunem: si al Sfantului Duh adaugand apoi cuvantul: Amin !

De ce ne facem semnul sfintei cruci?

Dupa cum se observa, semnul Sfintei Cruci se face foarte usor. Cu toate acestea, prin el marturisim intreaga credinta. Cand, pentru a ne insemna cu semnul Sfintei Cruci, impreunam cele 3 degete mai mari ale mainii drepte, prin aceasta marturisim credinta noastra ca intr-un singur Dumnezeu sunt trei Ipostasuri sau Persoane: Tatal, Fiul si Sfantul Duh iar cu cele doua degete mai mici pe care le strangem cate mijlocul palmei, inchipuim cele doua firi ale Domnului nostru Iisus Hristos, firea dumnezeiasca si firea omeneasca. Cu alte cuvinte marturisim ca Fiul lui Dumnezeu, cand a binevoit a Se naste din Sfanta Fecioara Maria, fara sa inceteze a fi Dumnezeu adevarat, S-a facut Om desavarsit.

Stiind ca domnul Iisus Hristos a fost rastignit pe cuce, asadar facand asupra-ne semnul Sfintei Cruci cu trei degete, intru Inchipuirea Sfintei Treimi, marturisim ca mantuirea noastra s-a savarsit sub Sfinta Cruce si de aceea trebuie sa ne aducem aminte pururea de ea. Dupa aceea, cand ducem degetele mainii drepte la funte, trebuie sa stim, ca prin aceasta noi rugam pe Dumnezeu sa ne lumineze mintea si cugetarea noastra, fagaduindu-ne sa cugetam pururea la Dansul. Cand de la frunte pogoram mana la piept, prin aceasta aratam ca suntem gata sa-l iubim pe Dumnezeu din toata inima noastra si, in sfarsit, cand atingem umerii, prin aceasta inchinam lui Dumnezeu toate puterile noastre sufletesti si trupesti si-L rugam sa ne dea putere si dorinta de a-l sluji si a-i bineplacea Lui.Cu alte cuvinte, semnul Sfintei Cruci, aducandu-ne aminte de tot ceea ce Dumnezeu a facut pentru noi, ne aducem aminte totodata, si de tot ceea ce noi insine trebuie sa facem pentru El.

Iata, de ce este bine sa ne insemnam cu semnul Sfintei Cruci si pe noi insine si pe lucrurile din jur adica mancarea, hainele, locuinta, etc, caci in Cruce se afla puterea si harul lui Dumnezeu. Semnul Sfintei Cruci trebuie insemnat nu numai cu degetele mainii, "ci si cu mintea, printr-o vie si desavarsita credinta".

(Alin Nasser)


joi, 9 februarie 2012

De asta vara

Vara trecuta, la Iasi, in Piata Unirii, ne-am intilnit cu o pufoasa mica.Nu-mi amintesc cum o chema sau rasa. O dulcica alintata.


marți, 7 februarie 2012

Catedrala din Gura Humorului

Sa ne amintim de vara...ca e prea multa zapada in jurul nostru.
In luna august 2011 am vizitat superba catedrala cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" , cu cateva zile inainte de sfintirea sa de catre Preafericitul patriarh Daniel.
Am facut cateva poze:







duminică, 5 februarie 2012

Duminica Vamesului si a Fariseului

Azi a inceput perioada Triodului, perioada premergătoare Paştilor, care ne pregateste pentru  patimile Mântuitorului Hristos, dar mai ales pentru Învierea Sa. Această perioadă se poate asemăna cu un urcuş spiritual al fiecăruia dintre noi, un urcuş spre Înviere.
Etimologic, cuvântul „triod“ provine din grecescul triodion , format din cuvintele „tria“ (), trei, şi „odi“ (), odă, adică cântare în trei ode/strofe.
Perioada Triodului ţine de la Duminica Vameşului şi Fariseului şi până în Sâmbăta Mare (înainte de Paşti), în total 10 săptămâni.

Un cuvint de folos duhovnicesc pentru aceasta duminica cititi aici