luni, 24 septembrie 2012

Cuvinte de invatatura de la IPS Teofan



Despre taina Sf. Maslu:

„Taina Sfântului Maslu a fost gândită de Dumnezeu şi lăsată ca dar Bisericii pentru alinarea credincioşilor care în sufletul şi în trupul lor sunt atinşi de suferinţă şi durere. Este multă suferinţă în lume, pe de o parte, din cauza prea multelor păcate săvârşite de noi şi de strămoşii noştri, iar pe de altă parte, din îngăduinţa lui Dumnezeu, care doreşte ca omul să se întoarcă mai grabnic, mai sincer şi mai puternic la El. De aceea, trebuie să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască răbdare în suferinţă şi în încercare, iar mai apoi tămăduire, dacă aceasta e voia Lui, fiindcă boala şi suferinţa sunt o cruce pe care trebuie să o purtăm pe umerii sufletelor noastre. Pe de altă parte însă, dacă sunteţi sănătoşi, să aveţi grijă cu ce vă hrăniţi şi să nu puneţi prea mult la inimă suferinţele şi încercările prin care treceţi. Aveţi grijă de sănătatea voastră şi, mai presus de toate, să vă încredinţaţi nădejdea în Dumnezeu, care ştie ce e bine şi de folos pentru fiecare, şi să fiţi aproape de Cel care v-a creat, prin faptele cele bune, prin rugăciune, prin prezenţa la Dumnezeiasca Liturghie, prin păstrarea zilelor de post, prin naştere de copii. În acelaşi timp, se cuvine ca inimile voastre să fie sus la Domnul, pentru a se desprinde de pământul păcatelor, de noroiul patimilor şi de ambiţiile de tot felul“.

Din predica de sambata 22 septembrie 2012  - satul Mesteacan, comuna Corni

"Mântuitorul Hristos, în Evanghelia ce s-a citit, arată adevărul că atât sfârşitul lumii, cât şi sfârşitul omului sunt lucruri necunoscute de oameni, ci doar de Dumnezeu. Pentru ca omul să privegheze şi să fie gata în orice clipă pentru sfârşitul său, după cum ne spune Mântuitorul, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să avem puterea să alegem binele în locul răului. La fel, referitor la priveghere şi pregătire, în Apostolul de astăzi, Sfântul Apostol Pavel ne arată că în viaţa omului multe sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos şi zidesc. Averea în viaţa omului este îngăduită şi zideşte doar dacă este câştigată cinstit, puterea este folositoare dacă este exercitată cu respect faţă de cei mai mici, somnul este folositor dacă nu devine lenevie, iar mâncarea şi băutura sunt îngăduite dacă nu devin lăcomie şi beţie. De aceea, vă îndem ca tot timpul să privegheaţi, să vă rugaţi şi să vă pregătiţi pentru trecerea la Domnul, căci, în fiecare secundă, de-a lungul şi de-a latul acestei lumi, mor sute, chiar mii de oameni. Nu poţi şti sfârşitul. De aceea trebuie să fim tot timpul pregătiţi".

Din predica din Duminica a XVIII-a după Rusalii:
„Când Mântuitorul Hristos i-a spus lui Petru să îndepărteze corabia în larg pentru a prinde peşte, acesta i-a răspuns că toată noaptea s-a străduit şi nimic nu a prins. Înţelegem din acest episod că omul care nu-L are pe Hristos lângă dânsul şi care nu are ocrotirea lui Dumnezeu, oricât de mari ar fi succesele pe care crede că le-a dobândit şi oricât de mare ar fi zbaterea lui, nimic nu dobândeşte. Realizările pe care un astfel de om crede că le are se vor transforma la un moment dat în vânt şi în cenuşă şi toate vor trece precum valul. Lucrurile care rămân cu adevărat sunt dragostea faţă de Dumnezeu, dragostea de aproapele, familia binecuvântată şi toate cele dobândite în mod cinstit, pentru că alături de toate acestea stă Hristos Domnul. Tot din acest episod relatat în Evanghelia citită astăzi, prin cuvintele Mântuitorului «depărteaz-o la adânc», trebuie să înţelegem că omul în viaţa sa se cuvine adesea să se retragă din iarmarocul şi suprafaţa existenţei şi să caute profunzimea, liniştea şi tihna lucrurilor duhovniceşti. Din pericopa evanghelică citită, aş vrea să mai pun la sufletul vostru şi comportarea Sfântului Apostol Petru, care, dându-şi seama după pescuirea minunată că Cel de lângă el e Cineva deosebit, cu putere multă, îi spune «du-Te de la mine, Doamne, căci sunt om păcătos». De aici ne dăm seama că omul trebuie să-şi recunoască cu sinceritate propriile sale păcate şi patimi, după cum ne îndeamnă Evanghelia şi conştiinţa Bisericii, această recunoaştere fiind începutul tămăduirii“,
 „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu, adică îmbogăţiţi-vă în Dumnezeu şi toate vi se vor adăuga vouă. Se adaugă şi sănătate şi loc de muncă şi succes în viaţă, pentru că Dumnezeu nu rămâne dator, iubiţi credincioşi. Cel care îşi cinsteşte părinţii, cel care este credincios soţiei sale, cel care respectă zilele de miercuri şi vineri ca zile de post, cel care din puţinul său oferă şi celui sărman îl are pe Dumnezeu în viaţa lui şi depăşeşte orice obstacol“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu